Bullet journal – šta i kako?

Iskrena da budem, ni sama nisam sigurna kad mi se tačno javila ta potreba da pravim neke liste, zapisujem obaveze, planiram, bilježim, kombinujem, upisujem. Znam samo da je već u školi bilo tako. Kasnije i na fakultetu. Ne možeš da učiš ako ne isplaniraš kad i kako. Nema veze što nemaš dovoljno vremena ni za samo učenje – plan je plan i bez njega ne može.

1-20170131_150112

Tada se to uglavnom svodilo na plan učenja – jer drugih obaveza nije ni bilo (barem ne onih toliko bitnih), sad je situacija prilično drugačija, ali je potreba za organizovanjem po modelu „sveska i olovka“ ostala prisutna. Dugo sam obaveze i stvari koje ne bi trebalo zaboraviti pisala po nekim lijevim papirima (koji bi se negdje zagubili, naravno) i shvatila sam da mi takav model definitivno ne odgovara. Pogotovo jer tako nemam pred očima neki obuhvatniji pregled urađenog i neurađenog. Onda sam razmišljala o gotovim planerima, onim sa napravljenim rubrikama i satnicama, ali sam shvatila da tu pola stvari ne bih iskoristila i da mi uglavnom ti gotovi modeli ne odgovaraju u potpunosti. I onda sam se sjetila stvari zvane bullet jorunal. Zašto sjetila? Pa, recimo da sam viđala i ranije primjere takvog planiranja, ali mi sve to zajedno izgledalo prilično komplikovano i besmisleno (na prvu je izgledalo kao da vam za pravljene takvog planera treba više vremena nego da ostvarite sve ono što ćete u njega zapisati). Međutim, ispade da to i nije baš tako. Pogotovo kad sve prilagodite sebi, svojim potrebama i stepenu (ne)organizovanosti.

Šta je uopšte bullet journal

Ako želite da pokušate s originalnom verzijom, obavezno svratite na ovaj sajt – bulletjournal.com i pogledajte da li vam to odgovara i čini li vam se logičnim uopšte. Da, za ovo postoje tačno određeni rokovnici, oznake, raspored stranica. Ja sam pogledala, uzela ono što mi odgovara, a ostatak prilagodila, dopunila ili jednostavno ignorisala. Uglavnom, riječ je o rokovniku koji objedinjuje takozvane to-do liste, dnevnik, planere na dnevnom, mjesečnom i godišnjem nivou. Sveska i olovka su jedino što vam treba. Sve ostalo je stvar ukusa, izbora, ličnih želja i potreba.

Internet nudi zaista mnoštvo ideja kako da realizujete svoj bullet journal. Ja sam se divila nekim šarenim, prepunim crteža, ukrasa, tabela i na početku sam i svoj planer zamislila kao nešto slično tome. To je izgledalo manje-više ovako:

current
Izvor: sublimereflection.com
loriluckyhouse
Izvor: http://www.christina77star.co.uk
writingbravely
Izvor: http://www.christina77star.co.uk

Onda sam shvatila da sam ja puno jednostavnija osoba, kojoj će uskoro dosaditi sve te boje, smjenjivanje ove ili one olovke, bojice, markera, tako da sam odustala od crtkanja i ukrašavanja i okrenula se prilično svedenoj varijanti, zasnovanoj na crnom i bijelom, bez crtkanja i igrarija.

Kako je to sve na kraju ispalo

Prilikom pravljena svoje varijante ovog planera, preuzela sam ideju oznaka koje sam navela na početku, s tim da sam odlučila da meni najviše odgovara kombinovanje oznaka (tačka, kružić, iks, strelica) i boja, gdje mi različite oznake ukazuju na različite zadatke i to da li sam ih ispunila (obaveza, događaj, odgođeno, izvršeno, pomjereno), a boje mi služe da označim sferu kojoj obaveza pripada (posao, kuća, blog, lično…), tako da na osnovu svega toga imam brz i jasan pregled koliko toga imam da uradim, te šta mi je najbitnije i hitno.

1-20170131_150950

Preuzela sam i sadržaj, ali kako nisam kupovala posebno pravljen rokovnik za ovaj sistem, već neki obični, stranice sam sama numerisala. Ne sve odjednom, već onako kako ih popunjavam, tj. kako dolazim do njih.

1-20170131_150259

Tu su i one „glavne“ strane, tj. godišnji, mjesečni i sedmični pregledi. Godišnji pregled (future log) sadrži prikaz svih mjeseci u godini i koristi se za bilježenje nekih najbitnijih događaja čije datume znate unaprijed (npr. rođendani, početak i kraj godišnjeg, putovanja). Mjesečni pregled jeste nešto detaljniji prikaz svakog mjeseca, gdje imate nešto više prostora za bilježenje, a najdetaljniji jeste sedmični prikaz, sa dosta prostora za svaki dan u sedmici. Ideja jeste da prilikom bilježenja prvo pogledate godišnji pregled, pa onda u mjesečni upišete ako imate nešto za taj mjesec; a kada pravite sedmični plan – možete pogledati u mjesečnom pregledu da li ste nešto posebno planirali za tu sedmicu i koliko vremena i prostora ostaje za neke sitnice ili manje bitne obaveze i događaje. Zvuči malo komplikovano, ali funkcioniše i zaista ne oduzima toliko vremena.

1-20170131_150459
Godišnji pregled (future log)
1-20170131_150853
Mjesečni pregled: januar
1-20170131_154730
Mjesečni pregled: februar
1-20170131_154759
Sedmični pregled

Ove stranice su ono što čini osnovu ovakvog planera, a sve ostalo je stvar ličnih potreba, želja i interesovanja. Ja sam tako dodala i neke stranice prije ovih mjesečnih pregleda – godišnji pregled kućnog budžeta (realno, ovo nam svima treba), menstrualni kalendar, prostor za zapisivanje filmova, serija, knjiga koje planiram da pogledam i pročitam ili nekih stvari koje želim da kupim.

1-20170131_150840

1-20170131_150545
Spisak filmova koje planiram da pogledam.
1-20170131_150558
Još jedan spisak – samo što je sada riječ o serijama.
1-20170131_150618
Zapišem stvari koje želim da kupim i kad ih nabavim – samo skinem papirić. Funkcioniše i za knjige, šminku, odjeću, stvari za kuću, za sve.

Pored godišnjeg pregleda budžeta, koristim i onaj na mjesečnom nivou, gdje pokušavam da upišem svaki trošak i rasporedim u određenu kategoriju, a dvije strane sam posvetila i spisku za planiranje obroka za narednu sedmicu i spisak za nabavku.

1-20170131_1547441-20170131_150804

To bi bilo to za sada. Možda nema previše „kreativnih“ stranica, a razlog tome leži u činjenici da se i sama još navikavam na ovaj sistem i polako gledam šta je ono što najviše koristim, šta bi mi još dobro došlo, a šta mi je suvišno.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

3 thoughts on “Bullet journal – šta i kako?

 1. Slatko 🙂 I sama razmišljam da ovo počnem, ali kao što kažeš, nisam baš kreativna osoba i bojim se da će mi mnogo vremena oduzimati trckanje, crtanje i bojenje…

  Sviđa mi se

  1. Vjerujem da treba pokušati, s vremenom se nekako izvježbaš i vidiš šta ti najviše odgovara, tako da se to ukrašavanje lako svede na minimum i onda i ne oduzuma mnogo vremena. Meni i dalje najviše odgovara ovakav vid organizacije.

   Sviđa mi se

  2. Pokušaj. Crtkanje i slikanje nije neophodno. Počni sa pisanjem i beleženjem, uzmi neke ideje sa interneta. U jednom trenutku će većina stvari biti već napisana i sve ono što treba da se doda će se desiti ili biti tek sutra ili neki drugi dan. U tim situacijama, uzmi najobičnije drvene bojice i igraj se! Poenta BuJo je da ti koristi kao planer da bi te držao na zemlji u ovom brzom svetu, a kreativan proces bojenja, crtanja i generalno igranja treba da služi kao stress releaf – tako da dokle god ti je korisno, zabavno i čini te srećnim, ne grešiš nigde i ide ti odlično. Srećno!

   Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s