The Ordinary: pristupačnost i povratak osnovama

The Ordinary proizvodi u posljednje vrijeme postali su vrlo popularni. Šta je to što je ljude toliko privuklo njima da im proizvodi nestaju sa stanja u prodavnicama ili na različitim prodajnim sajtovima gotovo brzinom svjetlosti? Recimo da bi se tu mogle navesti sljedeće stavke: pristupačnost, čisti sastojci, kvalitet sadržaja prije dizajna pakovanja (istina, meni je ova jednostavnost izgleda njihovih bočica i tubica i te kako draga i privlačna). Nakon što sam iščitala i pogledala hrpu članaka i snimaka na koje sam naišla, odlučila sam da i sama provjerim o čemu je tu riječ, a onda sam poželjela i da napišem koji red o samom proizvođaču, njihovoj politici, te nekim prvim iskustvima nakon jednomjesečne (počela pisati post u septembru, dakle sad već višemjesečne) upotrebe proizvoda do kojih sam došla, ali i o tome kako uopšte doći do njih. Odmah da se ogradim, definitivno nemam dovoljno znanja da razglabam o samom sastavu proizvoda i dobrim i lošim stranama njihovih formulacija, tako da se zadržavam na predstavljanju samog proizvođača, onoga što kažu da prave i iznošenju nekih najosnovnijih utisaka nakon lične upotrebe nekih njihovih proizvoda, kao i nuđenju nekoliko opcija kako je uopšte moguće doći do njih. Pa valjda bar nekome bude od nekakve koristi.

THE ORDINARY? ŠTA? KO? The Ordinary je brend koji postoji u okviru kompanije Deciem, koja je počela s radom 2013. godine i koja objedinjuje brendove kao što su Niod, Hylamide, Chemistry Brand, Stemm, Fountain, HIF, AB Crew. Riječ je kompaniji koja ne podržava i ne praktikuje testiranje svojih proizvoda na životinjama (što je na kraju dovelo do toga da se ne mogu pronaći na tržištu zemalja koje to traže). Kao što spomenuh, vode se politikom jednostavnosti, pristupačnosti, stavljana kvaliteta sadržaja ispred izgleda same ambalaže. Prvi susret s njihovim proizvodima svakako može djelovati zbunjujuće, na mene sigurno jeste, upravo zbog direktnog navođenja sastojaka na kojima su svaki serum, kiselina itd. bazirani, bez nekog detaljnijeg objašnjenja na samom pakovanju o tome kako ta formula tačno funkcioniše i koja joj je svrha. Dobra strana jeste to što na svojoj stranici nude nešto detaljnije uputstva i neke predložene tretmane u zavisnosti od tipa problema s kojim se neko susreće (npr. za uopštene znakove starenja kože, probleme sa pigmentacijom, za problematičnu kožu…).

PRVI UTISCI NAKON UPOTREBE. Kada sam birala šta da uzmem u prvoj turi naručivanja The Ordinary preparativne kozmetike, odlučila sam da to budu tri stvari, što je bilo uslovljeno i nekim mojim potrebama, ali i raspoloživim stanjem na sajtovima: Hyaluronic Acid 2% + B5, Lactic Acid 5% + HA 2% i Azelaic Acid Suspension 10%. Pa da krenemo sa opisom svakog od njih.

HYALURONIC ACID 2% + B5

20170910_142410.jpg

 

Hijaluronska kiselina dolazi u pakovanju od 30 ml i proizvod je predviđen za svakodnevnu upotrebu, ujutro ili naveče, prije kreme ili ulja. Na njihovom sajtu možete pogledati spisak sastojaka, a kada je riječ o namjeni ove kiseline, stoji da ona poboljšava hidrataciju kože, jer molekule HA (što stoji za Hyaluronic Acid) mogu za sebe vezati veliku količinu vode. Kao dodatno objašnjenje navodi se i to da se HA prirodno već nalazi u koži, ali da njena primarna uloga nije sama hidratacija, te da su njeni molekuli preveliki da bi uopšte prodrli kroz površinski sloj kože. Zbog toga, The Ordinary koristi formulu sa tri različita oblika HA, kojima je dodat i vitamin B5.

Processed with VSCO with  preset

Meni se na samom početku HA učinila potpuno pogrešnim proizvodom, jer bih je stavila ujutro i nakon kreme sve bi počelo da se peruta i mrvi ukoliko bih prevukla ruku preko lica ili četku za šminkanje. Onda sam pomislila da možda stavljam previše toga i nakon što sam počela da koristim manju količinu, to perutanje proizvoda je manje-više prestalo. Sve u svemu, na kraju ovo ispade relativno pristojna stvar, ali definitivno nije nešto bez čega ne mogu ili nešto što čini čuda (iako sam uglavnom nailazila na komentare kako je ljudima baš ovo omiljeni proizvod).

LACTIC ACID 5% + HA 2%

20170910_142354

 

Laktatna kiselina, koja takođe sadrži hijaluronsku, dostupna je u dvije varijante: 5% i 10%. Kako nisam bila sigurna kako ću reagovati na upotrebu kiselina, odlučila sam se za ovu blažu opciju. I jedna i druga dolaze u bočici od 30 ml. Ova kiselina spada u red hemijskih pilinga i to onih blažih, a sadrži i sastojke koje ublažavaju osjetljivost kože ili upalne procese, koji se često povezuju sa upotrebom ovakvih proizvoda. Ono što je bitno jeste napomena da LA ne treba da se koristi na pretjerano osjetljivoj koži, a idealna upotreba jeste ona u večernjim satima (ako se pak koristi i ujutro, neophodno je kožu zaštititi od štetnog djelovanja sunca upotrebom zaštitnog faktora).

Processed with VSCO with  preset

Ovo mi je možda i omiljeni njihov proizvod koji sam probala iako je i ovdje trebalo proći fazu početnog navikavanja. Naime, miris je prilično specifičan i na samom početku mi je bio odbojan i prejak, ali kasnije je prestao da mi smeta (ne samo to nego mi je postao i drag), tako da su svi moji problemi s upotebom LA prestali. Ako ste pretjerano osjetljivi na miris onoga što koristite, s ovim biste vrlo vjerovatno mogli imati problema.

AZELAIC ACID SUSPENSION 10%

20170910_142308

 

Azelaična kiselina dolazi u tubici od 30 ml i prvenstveno se koristi radi posvjetljivanja kože (u smislu izbljeđivanja flekica, ožiljaka, nepravilnosti, a ne u smislu dobijanja drastično svjetlije kože), tj. trebalo bi da poboljša sveukupnu teksturu kože, a i da pomogne u tretiranju problematične kože, zbog protivupalnih svojstava. Vrlo je lagane teksture, negdje između kreme i gele, bijele boje i lako se razmazuje, pri čemu ostavlja kožu veoma glatkom, ali zna da pravi probleme kada želite staviti nešto poslije. Preporučuje se upotreba u jutarnjim i/ili večernjim satima, ali ako se koristi i preko dana, obavezna je zaštita od sunca. Moja iskustva s ovom stvarčicom prilično su pozitivna, u smislu da sam dobila utisak blagog smirivanja kože i zaglađivanja, ali ništa više od toga.

Processed with VSCO with  preset

KAKO NARUČITI THE ORDINARY PROIZVODE? Postoji nekoliko opcija koje mogu poslužiti kao odgovor na ovo pitanje. Meni su nešto detaljnije poznate četiri, od kojih sam dvije i isprobala. Pa da krenemo od tih provjerenih. Prve The Ordinary kiseline naručila sam preko sajta Look Fantastic, koji mi je inače najčešći izbor kada je riječ o naručivanju kozmetike i kozmetičkih pomagala. Dobra stvar je što ne naplaćuju samo slanje, a u većini slučajeva nisam imala problema sa carinom (nekada su znali da mi otvore paket, što naplate neke 3 KM kada poštar donese na adresu, ali ništa preko 50 KM nisam ni naručivala, tako da ne znam kakva je situacija tada). A loša stvar je to što se vrlo rijetko nešto može naći. Čim nešto stigne, rasproda se u roku od odmah i onda opet slijedi čekanje da dođe. Naručene stvari stižu često i za manje od dvije sedmice. Druga opcija koju sam isprobala jeste naručivanje preko sajta Beauty Bay. Čekanje da naručeno stigne ovdje je bilo nešto duže u odnosu na prethodni sajt, ali na kraju je sve stiglo bez problema. Ovdje su veće šanse da će se naći nešto ne stanju, ali se i slanje naplaćuje 4,5 evra ako se ne potroši preko 17. Sljedeća opcija jeste Asos, sa kojeg jesam naručivala dosta toga i stigne prilično brzo, ali ne i ove stvari. Slanje se naplaćuje 3 evra ako se ne pređe 30 evra (a ako se pređe 50 KM, onda nas čeka avantura zvana carina). I četvrta meni poznata opcija jeste naručivanje direktno s njihovog sajta. Šalju širom svijeta, ali se slanje naplaćuje 5 evra ako se pređe prag od 25.

20170910_141334

Ako niste sigurni odakle nešto naručiti, najbolje je provjeriti stanje na svim ovim mjestima, uporediti cijene proizvoda (jer se međusobno razlikuju) i cijene slanja i na kraju se odlučiti za opciju koja vam u tom trenutku najviše odgovara, u zavisnosti od toga šta je gdje dostupno i koliko toga naručujete. I s tim i završavam ovaj post, za koji se nadam da vam je bio bar malo zanimljiv i koristan iako dolazi od nekoga ko nije stručnjak u ovim stvarima i ko može pričati/pisati samo na osnovu sopstvenog iskustva i reakcija. Ostavljam vam u nastavku i neke linkove za postove i snimke u kojima se piše i govori o ovom brendu, u nadi da ćete dobiti još jasniju sliku o tome treba li vam uopšte nešto iz njihove linije ili definitivno možete i bez toga. Pišite mi u komentarima ako ste imali kakva iskustva s njihovim proizvodima.

LINKOVI DO DRUGIH OBJAVA:

Fleur de Force: https://www.youtube.com/watch?v=TXxCmlA1CWY&t=515s

Simply Selma: https://www.simply-selma.com/2017/05/the-ordinary-skincare-guide.html

Lily Pebbles: https://www.lilypebbles.co.uk/2017/05/the-skincare-line-that-dupes-them-all.html#XjXxEhO6QAQjEDji.97

Šminkerica: http://www.sminkerica.com/kozmetika/the-ordinary-mini-haul-i-prvi-dojmovi/

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s