April kroz knjige

Divna stvar koju proljeće (barem kod mene) nosi sa sobom jeste iznenadno javljanje one želje da se rade neke nove stvari, da se smišljaju neke nove ideje, da se realizuju neki stari ili potpuno svježi planovi. Elem, na tragu te proljećne energije rodila se i ideja o uvođenju nove rubrike na blogu (oni koji prate njuzleter već su saznali za ovu vijest). Ta nova rubrika zamišljena je kao kratki pregled svih knjiga koje u toku jednog mjeseca pročitam. O nekima ću pisati posebne postove, o nekima ne, ali sve one zaslužuju, bile zadovoljavajuće ili ne, makar neki vid spomena. Vjerujem da je dobra strana ovakvih postova to što mogu predstavljati potencijalno izvorište ideja za čitanje svima onima koji traže novi naslov koji bi dodali svojoj listi. Da ne dužim dalje s ovim uvodom, slijedi pregled knjiga koje sam pročitala u aprilu, a vi mi u komentaru obavezno ostavite svoje utiske ako ste čitali nešto od ovoga ili jednostavno crtice o nekim knjigama koje su u skorijem periodu ostavile najveći utisak na vas. Pa da krenemo…

Goodnight Stories for Rebel Girls 2 / Priče za laku noć za mlade buntovnice 2

Processed with VSCO with c1 preset

Ok, većina je vjerovatna upoznata s tim da je ovo jedna od knjiga čije sam čitanje završila u aprilu i naslov kojem sam posvetila čitav jedan post (ako ste propustili, možete pogledati ovdje). Knjiga je vrlo slična prvom dijelu, idejno potpuno identična, sa malim pojmovnikom na kraju kao jedinom stvarnom inovacijom. Dakle, po istom principu kao u prvom dijelu ove knjige, ispričano je 100 priča o 100 velikih žena uz 100 fenomenalnih ilustracija. I da, ilustracije su opet definitivno najbolji dio ove knjige i jedan od najvećih razloga zašto bi bila dobra ideja posjedovati ovu knjigu. Neću detaljisati jer poseban post, kao što rekoh, već postoji, a ako vas zanima, ostavljam vam i link do februarskog teksta o prvom dijelu knjige: ovdje.

Dok ne dođu naša izdanja ovog drugog dijela, knjigu je moguće naručiti na sajtu Book Depository.

Do Open: How a Simple Email Newsletter Can Transform Your Business, David Hieatt

Processed with VSCO with c1 preset

Ovu knjigu sam jednostavno progutala. Pročitala je bez pauze. Sadrži priču kompanije koja je oporavila svoj posao upravo zahvaljujući inspirativnom i pametno kreiranom njuzleteru. Knjiga nije bazirana na hrpi nekih konkretnih savjeta (realno, svaki njuzleter je priča za sebe, stvar koja zavisi od onoga što želite njime postići i prirode onoga o čemu u njemu pišete), već je zamišljenja kao prikaz iskustva koje bi moglo i drugima biti korisno. Bonus: knjiga izgleda odlično. Savjeti su grupisani u nekoliko poglavlja, a neka od njih bave se pitanjem organizacije vremena, strategije, dizajna, rasta, raznih testiranja njuzletera i zajednice koju putem njega okupljate. Tu je i spisak alata i izvora koji bi mogli biti korisni onima koje zanima ova tematika, a sam autor (David Hieatt) zaslužan je za veliki uspjeh njuzletera The Scrapbook Chronicles, pomoću kojeg je Hiut Denim doživio preporod. Jedna od sličnih knjiga koje on takođe potpisuje jeste Do Purpose: Why Brands with a Purpose Do Better and Matter More.

Knjigu je moguće naručiti na sajtu Book Depository.

How to Talk to Girls at Parties, Neil Gaiman

Processed with VSCO with c1 preset

Ovo je priča koja se brzo čita, zabavna je i ne oduzima mnogo vremena, a ako volite Gejmena, onda je vjerovatno ne želite preskočiti. Ipak, moji su utisci prilično podijeljeni. Da, jeste zanimljiva i zabavna i potpuno gejmenovska, ali mislim da sam shvatila da meni njegove priče jednostavno ne sjedaju najbolje i ostavio mi je utisak autora koji mnogo bolje funkcioniše na polju duže forme. Priča prati dvojicu prijatelja koji odlaze na žurku, a tamo sreće djevojke koje kao da nisu sa ove planete. Upliv fantastičnog u svakodnevno, jezička poigravanja i humor definitivno jesu Gejmenove prepoznatljive crte i dobra strana i ove priče, ali ja bih samo voljela da je sve to malčice razrađenije. Manje-više su i utisci čitalaca na globalnom planu prilično podijeljeni, u smislu da su ljudi ili obožavali ovu priču ili im jednostavno nije legla. A ostaje nam tek da vidimo kako će izgledati film koji se po njoj sprema. Iskreno, nisam sigurna da li izgleda baš obećavajuće. Pogledajtu najavu ovdje, pa sami prosudite 🙂

Verzija ove priče u kojoj je sadržan samo tekst (i koja ilustracija likova) dostupna je potpuno besplatno na stranici autora (možete je pogledati ovdje), zajedno sa zvučnim zapisom slobodnim za skidanje.

Nordijska mitologija, Nil Gejmen

Processed with VSCO with c1 preset

I posljednja knjiga koju sam pročitala u aprilu još je jedna Gejmenova. Osmišljena je kao vid pomalo osavremenjenih nordijskih mitova (uglavnom na planu izraza i jezičke karakterizacije likova). Riječ je o pričama koje prate živote i avanture bogova, patuljaka, divova i raznih drugih bića koja pripadaju svijetu nordijske mitologije. Te priče se međusobno nadopunjuju i nadovezuju, čineći jednu prilično uvezanu cjelinu. I sve ovo zvuči zanimljivo i privlačno, ali meni je knjiga bila daleko do nečeg genijalnog. Zašto? Zato što vjerujem da Gejmenovi literarni svjetovi mnogo bolje funkcinišu kada su smješteni u neki vid (današnje) svakodnevice, ali sa primjesama fantastičnog i mitskog. Mislim da se on kao pisac mnogo bolje pokazuje kada uzima samo fragmente mitologije, čija god ona bila, pa je učitava u literarne obrasce koje sam formira. U tome leži ljepota Američkih bogova ili Nikadođije, a ovdje je onog originalnog stvaralačkog pomalo nedostajalo. I da, knjiga će vjerovatno biti zanimljiva svima koji vole Gejmena, a i onima koji vole (nordijsku) mitologiju, ali mislim da ovo ipak ostaje izvan grupe Gejmenovih najboljih ostvarenja.

Knjigu je moguće kupiti u knjižarama Kultura ili naručiti sa sajta Book Depository.

***

Toliko za ovo javljanje i ovomjesečni pregled knjiga. Ostavljajte slobodno utiske u komentarima o ovim ili nekim drugim knjigama, možda nekog inspirišemo da pročita nešto novo, a to je često, priznaćete, fenomenalna stvar.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s