Vodič za izbor poklona: Knjige, knjige, knjige…

Novembar se nije pošteno ni priveo kraju, ali praznična ili pretpraznična euforija već je uveliko uzela maha, što se da primijetiti na svakom drugom kutku ovog virtuelnog svijeta, ali i po izlozima prodavnica i počecima radova na kićenju ulica. No, s obzirom na to kakvu godinu ostavljamo iza nas (da, da, znam da sve ovo ne prestaje 31. u ponoć), svaka prilika za bezbrižnost, makar i onu prividnu, morate priznati, nekad stvarno dobro dođe. Narednih nekoliko objava na blogu definitivno će oslikavati tu prazničnu atmosferu jer su zamišljene kao serija vodiča koji mogu biti od koristi svakome ko ostane bez ideje šta nekome (a možda i sebi) odabrati kao poklon.

Prvi u nizu jeste post posvećen knjigama (a čemu drugom). E sad, kad je riječ o biranju knjiga za poklon, naravno da je idealna situacija ona u kojoj su vam poznati autori, žanr, određena tematika ili konkretni naslovi koji bi mogli zanimati osobu kojoj želite pokloniti neku knjigu, ali nekada jednostavno niste sigurni ili imate osjećaj da ste istrošili sve valjane ideje (znam da se meni ovako nešto često zna desiti). U skladu s tim, odabrala sam nekoliko knjiga za koje smatram da bi se mogle dopasti zaista velikom broju različitih ljudi i samim tim poslužiti kao dobar izbor kad je riječ o poklonima. Da ne dužim, evo najužeg mogućeg kruga odabranih naslova.

Nil Gejmen, Uspavana i vreteno

Ovo je jedna od onih knjiga koje uvijek mogu da preporučim kad neko traži ideju za poklon. Zašto? Zato što je zanimljvo i jednostavno pisana i zato što je riječ o izdanju koje je propraćeno fenomenalnim ilustracijama Krisa Ridla, koje sjajno upotpunjuju tekst i ovu knjigu čine jednom od onih koje bi gotovo svako volio ne samo čitati i pročitati nego i posjedovati.

Kome pokloniti ovu knjigu? Onima koji cijene interesantna i kvalitetna izdanja knjiga, onima koji vole nove verzije dobro poznatih motiva i priča, onima koji vole dozu fantastike ili onima koji, iako su odrasli, i dalje uživaju u tome da čitaju bajke, a ovo je upravo to – bajka za odrasle.

Gdje naći knjigu? I dalje je dostupna u raznim knjižarama, kao i na Laguninom ili delfi.rs sajtu.

Cijena: oko 10 KM // 600 dinara.

Huan Ramon Himenes, Sivac i ja

Huan Ramon Himenes španski je književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1956. godine. Čovjek čija je životna priča prilično zanimljiva, a koji je prvenstveno pjesnik, napisao je djelo Sivac i ja, koje se može okarakterisati kao lirski roman, a u čijoj je srži prikaz života u jednom malom španskom gradu Mogeru  i prijateljstvu koje se razvija između pjesnika i njegovog magarca Sivca. Za ovu knjigu vezuje se jedna prilično luda priča, prema kojoj se, po objavljivanju, ova knjiga našla u najrazličitijim mogućim edicijama i kolekcijama: onima posvećenim književnosti za djecu, filozofskim naslovima, školskim lektirama… Upravo ova raznovrsnost jedan je od glavnih razloga zašto ova knjiga može biti zaista divan izbor za poklon.  Oprez: postoji dobra šansa da ćete pustiti suzu.

Kome pokloniti ovu knjigu? Ovdje bih najradije napisala svima, ali ako već želim da budem konkretnija: onima koji  vole priče o ljudima i životinjama, onima koji vole klasike, onima koji uživaju u pričama ispunjenim emocijama.

Gdje naći knjigu? Knjiga je dostupna u raznim knjižarama, kao i na internet knjižari Imprimatura te delfi.rs.

Cijena: 14 KM (Imprimatur), oko 16,5 KM knjižare  // 870 dinara.

Juval Noa Harari, Sapijens

Ova knjiga spada u red novijih publicističkih naslova koji su stekli ogromnu popularnost i koji se dotiču uvijek aktuelnih tema.  Njen podnaslov, koji glasi „Kratka istorija ljudskog roda“, možda i ponajbolje opisuje u najkraćim crtama ono o čemu je zapravo ova knjiga. Harari na vrlo prijemčiv i zanimljiv način sažima i prikazuje razvoj ljudske civilizacije, konstantno uvezujući priče o prošlosti sa problemima i stanjem sadašnjosti, kao i pretpostavkama o tome šta ljudski rod čeka u budućnosti. Pored ove, Harari je napisao još dvije knjige koje su prevedene kod nas (Homo deus i 21 lekcija za 21. vek), i one mogu biti dobar poklon za one koji su možda već čitali Sapijens. Ali ako znate da neko tek počinje ili želi početi s Hararijem, onda je Sapijens definitivno pravi izbor, a mnogi su saglasni u tome da je možda i najbolji naslov od ova tri.

Kome pokloniti ovu knjigu? Onima koji vole čitati publicistiku, onima koji vole biti u toku kad je riječ o praćenju savremene ljudske misli, onima koje zanima istorija ljudske civilizacije.

Gdje naći knjigu? Knjiga je dostupna u raznim knjižarama u dva izdanja: Biblioner i Laguna, kao i na delfi.rs ili knjiga.ba.

Cijena : oko 25 KM // 1200 dinara (može varirati zavisno do izdanja i prodajnog mjesta).

The School of Life, Why We Hate Cheap Things

Ovo je jedna krajnje zanimljiva knjižica, do koje sam, ni sama više ne znam kako, došla prije koju godinu, a čiji naslov može usmjeriti, onako na prvu, u nekom potpuno pogrešnom self-help ili elitističkom smjeru, a zapravo je riječ o vrlo zanimljivo i kvalitetno napisanoj knjizi i jednom od naslova The School of Life projekta. Našlo se na osamdesetak strana ove knjige dosta zanimljivih detalja: pisanje o cijeni koju je ananas imao u Evropi u 17. vijeku, o upotrebi seksa pri prodaji stvari još u periodu renesanse, o dobrim i lošim stranama materijalizma, o našem (ne)opravdanom uvjerenju da sami i bez uticaja okoline gradimo lični ukus… i sve je uvezano u jednu smislenu cjelinu. Simpatično, uz postavljanje mnogih pitanja o vrijednosti, odnosu cijene i kvaliteta, trošenju, materijalnom, prednostima i manama industrijske revolucije…

Kome pokloniti ovu knjigu? Onima koji vole čitati o odnosu kulture, filozofije i ekonomije, onima koji vole The School of Life, onima kojima je zanimljiva problematika potrošnje i građenja sistema vrijednosti, onima koji vole knjige koje se čitaju u jednom dahu.

Gdje naći knjigu? Dostupa na sajtu Book Depository.

Cijena: oko 25 KM // 12 €.

Allie Esiri (ur.),  A Poem for Every Day of the Year

I za kraj, jedna zanimljiva i prilično obimna knjiga poezije, u kojoj možete naći, kao što joj i naslov kaže, pjesmu za svaki dan u godini. Odabrane pjesme upravo su tako i raspoređene, pa tako, kad otvorite knjigu, imate pjesmu za prvi januar, drugi januar i sve tako redom do 31. decembra. Lijepo je i to što svaku pjesmu prati i mali uvod kojim se pojašnjava neki kontekst u vezi sa pjesmom, autorom pjesme, simbolikom datuma i slično.

Kome pokloniti ovu knjigu? Onima koji uživaju u čitanju poezije, ali i onima koji vole lijepa izdanja knjiga. Takođe, onima koji vole da otkrivaju nove autore, jer se ovdje može naći zaista dosta toga raznolikog.

Gdje naći knjigu? Dostupna na sajtu Book Depository.

Cijena: oko 50 KM // 26 €.


Napomena: cijene koje su navedene okvirne su, bez uračunatih mogućih popusta zavisno od knjižare ili sajta na kojem se prodaju, i navedene su prema aktuelnim cijenama u trenutku pisanja posta.  

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s